Bir önceki gönderime bırakılan bir yorum ile farkına vardığım, ve yine farklı bir yazılım kullanarak hazırlanmış, Selam Günlük (selamgunluk.com) henüz çok yeni bir Türkçe blog servisi. Açık kaynak koduna sahip pLog (*) yazılımını kullanan Selam Günlük, kullanıcılarına (yanlış anlamadıysam!) 100 MB alan sunuyor. Resmi blog’larında da servis hakkında şöyle demişler;
Selamgunluk.com diğer blog servislerinin birbirine benzemesinden dolayı, karşı bir tepki olarak doğdu. Diğer blog servisleri hemen hemen aynı scripti ve yazılımı kullanmaktadır. Ve hepsinin şablonu ve özellikleri birbirine benzemektedir. Ayrıca diğer blog servisleri, blogların altına, üstüne, sağına, soluna reklam koyarken, selamgunluk.com reklamsızdır. Diğer blog servisleri size resim galerisi imkanı sunmazken, selamgunluk.com size bu imkanı ücretsiz olarak sunmaktadır. Diğer blog servislerinde www.adres.com/blogisminiz şeklinde blogunuz oluşurken, selamgunluk.com da direk olarak blogisminiz.selamgunluk.com olarak oluşur. Bu da sizin başlı başına bir domain sahibi olduğunuzu arama motorlarına aktarır ve size daha çok ziyaretçi sağlar. Şimdilik üyelerimize belli başlı himzetleri veriyoruz. İlerleyen günlerde ilgiye göre blog eklentileri ve alan artacaktır.
Bence yazıda diğer blog servislerine reklamlar konusunda haksızlık etmişler, çünkü ben çoğunda reklama rastlamadım, ayrıca resim galerisi sunanlar da var (örneğin; internet.com.tr ve gaxxi.com). Servisin daha çok yeni olduğu kullanırken hissediliyor, ama şu an ki hali bile tatmin edici. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip serviste şu an sadece 4 adet şablon var. Şablon düzenleyici bir araç sunulmamış ama kendi hazırladığınız şablonları yükleyerek kullanabiliyorsunuz. Kontrol panelini incelediğimde “eklentiler” isimli bir bölüm gördüm ama yeni bir eklentinin nasıl ekleneceğini keşfedemedim :) Sanırım sadece Selam Günlük yetkililerinin ekledikleri eklentiler kullanılabiliyor ve henüz hiç eklenti yapılmamış. Kendilerinin de belirttiği gibi, hazırda kullanılmayı bekleyen birçok eklenti ile verdikleri hizmetin kalitesini zamanla artıracaklardır.
Not: Türkçe blog servislerini Bloghoster kullananlar ve diğerleri şeklinde sınıflandırdığım için küçük bir açıklama yapmamda fayda var sanırım. Bu şekilde bir sınıflandırmayı bloghoster yazılımını veya bu yazılımı kullanan servisleri küçümsediğim için değil hemen herkesin aynı yazılıma yönelmesi ile çeşitliliğin sınırlandırılması nedeni ile öneriyorum. Hatta aksine, Bloghoster yazılımının şu an ki haliyle bile en popüler blog servisi Blogger’dan daha ilerde olduğunu ve, internet.com.tr’nin yöneticisi Emre’nin de dediği gibi, 2.0 versiyonu ile birlikte birçok yeni özellik eklenmiş olarak bu üstün konumunu korumaya devam edeceğini düşünüyorum. Bloghoster’ı kullanarak blog hizmeti veren servislerin kullanıcılarına sağlayacakları imkanlar (disk alanı ve farklı şablon tasarımları gibi) geliştikçe rekabet güçlerini korumaya devam edeceklerdir.
(*) pLog projesi, “plog” isim hakkını elinde bulunduran Amazon.com’un isteği üzerine, proje adını “Life Type” olarak değiştirdi (bkz. lifetype.net/aboutus).
21 July 2006, 4:00 pm
Türkçe Blog.net de Plog kullanıyor. Hep aynı yazılımlar can sıkıyor hakikatten.