WordPress’i kendi dizinine, yani sunucunuzun kök dizini yerine oluşturduğunuz bir alt dizine kurmak oldukça yararlıdır. Bununen önemli faydası kök dizininizin yapacağınız genişletmeler sonrasında daha derli toplu bir duruş sergilemesi ve aradığınızı bulmanız kolaylaştırmasıdır.
Diyelim ki blogunuz çevresinde şekillenecek bir topluluk sitesi oluşturmak istiyorsunuz ve bunun için kök dizine yaptığınız WordPress kurulumunuzun yanı sıra bir de, Hakan’ın eklentisinden yararlanarak, SMF forumu kurmak istiyorsunuz. İstatistik takibi için de Mint kullanmaya karar verdiniz. Zamanla bu krulumların sayısı arttıkça kök dizininizdeki karşıklıkda giderek artacak ve bir süre sonra “Hangi dizin hangi kuruluma aitti?” ya da “Kök dizinde duran bu dosya da neyin nesi ki?” gibi sorular sormaya başlayacaksınız. Böyle bir durumda, özellikle de WordPress güncellemelerini yaparken, kök dizinde bulunan ve WordPress kurulumuna ait olmayan diğer klasörler nedeni ile güncelleme işlemi olduğundan daha karışık bir hal alabilir ve hatta dikkatsizlikle sileceğiniz bir dizin forumunuzun veya Mint kurulumunuzun uçmasına neden olabilir :)
Fakat, bir çoğumuz blog adresimizin bir alt dizin (http://www.alanadi.com/blog gibi) içermesini istemediğimiz için WordPress’i kendi dizinine kurmaya pek sıcak bakmayız. Halbuki hem WordPress’i bir alt dizine kurabilir, hem de onu kök dizinde çalışıyormuş gibi gösterebilirsiniz, ve söz konusu WordPress olduğunda bu işlem çok da kolaydır. Yapmanız gereken önce kök dizin altında bir bir dizin oluşturarak WordPress’i buraya kurmak olacaktır. Burada kullanacağınız dizin adı kalıcı bağlantılarınızı etkileyeceği için kısa bir ad seçmenizi öneririm, benim yaptığım gibi “wp” kullanabilirsiniz. Kurulumdan sonra oluşturduğunuz bu dizinin kökünde bulunan WordPress dosyalarından index.php (ve varsa .htaccess) dosyasını alarak sunucunuzun kök dizinine kopyalamanız gerekiyor. Sonra sunucu kök dizinine kopyaladığınız index.php’yi braz modifiye etmemiz gerekiyor. Zaten üç satır kod içeren bu dosyada yapacağımız değişiklik çok küçük olduğu için ister dosyayı sunucunuzdan bilgisayarınıza indirerek, isterseniz de ftp istemcinizin düzenleyicisini kullanarak gerekli değişikliği yapabilirsiniz.
Dosyayı açtığınızda göreceğiniz şu kodu;
<?php
/* Short and sweet */
define('WP_USE_THEMES', true);
require('./wp-blog-header.php');
?>
alt dizininizi de içerecek şekilde değiştiriyoruz. Benim durumumda kullandığım alt dizin adı wp olduğu için ben kodu şu şekilde değiştiriyorum;
<?php
/* Short and sweet */
define('WP_USE_THEMES', true);
require('./wp/wp-blog-header.php');
?>
Gerekli değişikliği yaptıktan sonra dosyamızı kaydediyoruz ve tekrar sunucumuza göndererek kök dizindeki eski index.php dosyasının üzerine yazıyoruz.
Son olarak WordPress panelimize girerek blog adresini değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için Panele giriş yaptıktan sonra “Seçenekler”e tıklıyoruz ve karşımıza çıkan ekranda “WordPress Adresi” için;
http://www.alanadi.com/wp
“Blog Adresi” için ise;
http://www.alanadi.com
yazdığından emin olarak ayarlarımızı kaydediyoruz. Tabii ki “wp” yerine uygun gördüğünüz başka bir dizin adı kullandıysanız ayarları bu dizin adına uygun şekilde değiştirmeniz gerekiyor. Hepsi bu kadar!
Kolay gelsin.
13 August 2006, 12:43 am
Yeni bir wordpress kullanıcısı olarak bu bilgiyi sitemi aktif hale getirmeden öğrenmiş olmam iyi oldu. Karışıklığa sebebiyet vermemek için wordpress’i bahsettiğin şekilde kurmaya çalışacağım. Teşekkür ederim.
13 August 2006, 12:55 am
Bende bugün daha düzenli olsun diye dediğin gibi yaptım. Bu arada sonradan yapanlar robots.txt ve ELA, Audio Player gibi eklentilerin ayarlarını değiştirmeyi unutmasın.
13 August 2006, 11:39 am
Evet en güzeli başlarken bu şekilde kurulum gerçekleştirmek, ama daha sonradan da yapılamayacak bir şey de değil. Böyle bir durumda, Hüseyin’in belirttikleri ile birlikte, ayrıca .htaccess ile de oynamanız gerekecektir.
13 August 2006, 1:06 pm
.htaccess’ i de yazacaktım ancak dizini değiştirdikten sonra silip WordPress’ e yeni bir .htaccess dosyası oluşturttuğum halde dosyada bir şey farketmedi.
Bu arada dosya root’ ta duruyor.
13 August 2006, 7:47 pm
O halde .htaccess müdahelesine de gerek kalmıyor demektir :) Teşekkürler Hüseyin.
26 August 2006, 9:56 pm
Okuduklarımdan sonra anladığım tek şey ” işimin epey zor olacağı ” …
Bir alan adı ve bir host edindim edinmesine ama word press kurma olayında hala tırmalamaktayım…
Umarım altından kalkarım…
Çalışmalarınızda başarılar.. Bu bilgiler çok işimize yarayacak…
9 September 2006, 4:00 pm
peki. ben sizin tavsiyelerinize uyarak wordpressi, phpyi bilgisayarıma kurdum. aynı zamanda dreamhosttan bir yıllık, indirimli(sayenizde) paket aldım. sorunum şu: wordpress-php ve dreamhostu nasıl birleştirecem. siteyi nasıl kuracam bunlarla. belki çok acemice durum ama önemli bir aşama bizler için. bu konuda yardımcı olursanız biz çok çok acemiler önemli bir engeli aşacağız. teşekkürlerr usta.
23 December 2006, 11:00 pm
iso wordpress-tr.com forumlarını takipe t bende ayrıc ayardımcı olaiblirim , öncelikle şşunu diyebilirim cpnalin varsa orada otomatik kurulum var sonra tema begen sen sonrası çok basit.cidden
28 January 2007, 11:56 pm
Şİmdi hali hazırda zaten 40 bin üyesi olan bir portalım var,ama ben xxx.domain.com şeklinde blog dagıtmak istiyorum..fakat ana dizinde zaten portal kurulu..
arkadaşımız bir alt dizine kurabilcegimizi ama index.php nin ana dizinde olması gerektiğini yazmış,ama bizim portalın zaten index.php adında kök dizinde bir dosyası var..bu sorunu nasıl çözebiliriz..
Yani özetle:kök dizinde kullandıgımız bir portalımız var,biz bir alt dizine WordPress’i kurdugumuzda isim.domainimiz.com şeklinde blog dagıtabilirmiyiz…
teşekkür ederim
15 March 2007, 5:19 pm
merhabalar,ben bu yazilari okumazdan evvel olusturmus oldugum blogumu kendi websayfamin /myblog olarak upload ettim …gerekli ayarlarida yaptim.ancak bloguma ulasmaya calistigim zaman veritabanina ulasilamiyor seklinde problem veriyor…baya bir kontrol ettim…sadece bir fark gozume ilisti….adresimi yazarken (yukarda arkadasin resimli olarak anlattigi adres yazma alanlarinda) www. yazmayip direk olarak (http://adresim.com/myblog) olarak yazmisim..mantiken sorun olmamasi gerekiyor…ancak ben yine de sizinle bu sorunu paylasmak istedim..nasil halledecegim konusunda fikriniz varmi acaba? bu arada admin panelime bu degisiklikten sonra ulasamiyorum ki degistireyim :( tesekkur ederim.
29 March 2007, 10:23 am
benim anlamadiğim kek bir nokta var WP dizini içindeki ana dizine kopyalamiş olduğumuz index.php WP dizininden silecekmiyiz.Ayrica WP dizininin icinede .htaccess kodu uygulayabilirmiyiz. ornek verebilirmisiniz (ana dizinin disinda baska htacees uygulayabilirmiyiz guvenlik içih baska tavsiyelerinizde varsa uygulayabilirim
30 June 2007, 6:26 pm
Bu faydali ipucu icin tesekkürler.
31 October 2007, 2:51 pm
merhaba
dediklerinizin hepsini yaptım fakat hala siteyi göster dediğimde http://www.siteadim.com a gittiğinde sayfa gözükmüyor ama http://www.siteadim.com/wordpress i yazdığımda gözüküyor. söylediğiniz .htaccess ve index.php dosyalarını public_html in içine mi kopyalayacağım yoksa direk siteadim.com un içine mi?
1 April 2008, 12:37 am
süper anlatım çok teşekkürler, yarın deneyeceğim. süpersin, harikasın, mükemmel
19 April 2008, 6:04 am
Tamamen acemilikten kaynaklanan ve araştırmadan alanadi/blog adresini alanadi.com çevirmek istedim. options generalden adreslerin ikisinide http://www.alanadi.com/blog olan dizinleri http://www.alanadi.com şeklinde kaydettim. wp-admin’e giriş yapamıyorum. http://www.alanadi.com/blog adresine girdigimde sitede tema kayboldu ve sorun oluştu. bu sorunu nasıl düzeltebilirim. Ve siteyi http://www.alanadi.com şeklinde yayına nasıl sokabilirim
21 April 2008, 10:00 am
yusuf, şöyle gir
http://www.alanadi.com/blog/
http://www.alanadi.com/
dikkat et sonlarda / işareti var. bu sorunun çözümü budur :)
9 November 2008, 12:46 pm
ya şimdi,
/blog dizinine kurduk ve anasayfaya yönlendirdik anasayfada cıkıyo son yazılar vs
peki /blog dizinindede cıkması gerekmıyormu ? bende 404 veriyor :|
7 February 2011, 9:36 pm
anlattığınız herşeyi uyguladım ve oldu ama bir sorunum var /wp olarak girmeye çalıştığımda Apache 2 Test Page çıkıyor hosting paketini yeni aldım ne yapman gerekiyor ?
25 September 2013, 3:48 pm
ne zamandır bu soruna bir çözüm arıyordum ve oldukça başarılı bir anlatımınız sonucunda başarmış oldum. teşekkür ederim :)
3 December 2015, 4:24 pm
bu sorunu adım adım izleyerek çözdüm çok teşekkür ederim paylaştığınız için eyvallah :)
11 January 2016, 1:33 am
kardeşim kolay gelsin proticareti sitem içerisinde farklı bir dizine kurabilirmiyim. örnek veriorm http://www.com/proticaret diye