Blog yazarken diğer bloglara veya web sitelerine bağlantılar vermeniz gerekebilir. Zaten “blog” mantığının kökeni de buradan gelmektedir; bulduğunuz web kaynaklarını okurlarınızla paylaşmak. Peki başka bir kaynağa bağlantı verirken nelere dikkat etmek gerekir?
ProBlogger’dan Darren, Successfull Blog’dan Liz’in konu hakkında yazdığı listeyi, yeni bir madde ekleyerek, yeniden düzenlemiş. Bu yazarlara göre dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlar;
- Vereceğiniz bağlantı ne anlatmak istediğinizi açıkca ortaya koyuyor mu? Cevabınız “Evet” ise bağlatıyı verin, değilse hiç düşünmeyin.
- Vereceğiniz bağlantı okurlar tarafından zaten defalarca görülmüş bir kaynağa mı ait? Eğer öyle ise başka bir tane arayın.
- Bu kaynak okurların gerçekten ilgisini çeker mi? Eğer siz olsaydınız bu kaynak ilginizi çeker miydi? Kendinizi okurların yerine koyun.
- Eğer bağlantının yönlendirdiği kaynağın belirli bir yazarı varsa, “buraya tıklayın” gibi bir ifade yerine, bağlantıya bir tanım verin ve mutlaka yazarı referans gösterin.
- Vereceğiniz bu bağlantı okurlarınızın tamamen sizden uzaklaşmalarını sağlayabilir mi? Eğer metnin başında vereceğiniz bağlantı okurların tekrar sizin yazınıza dönmesini engelleyecekse bağlantıya yazının sonunda yer vermeyi düşünün.
- Bağlantı vereceğiniz kaynağı öncesinde mutlaka okuyun. İyice incelemediğniz kaynaklar hatalı yönlendirmelere neden olabilir ve okurların size olan güvenini etkileyebilir.
Ben Darren ve Liz’in görüşlerinden birisine, okurların tamamen uzaklaşmalarına neden olma ihtimaline, katıldığımı söyleyemeyeceğim. Bu durum ancak kaynak yazıya çok benzer bir yazı hazırlıyorsanız gerçekleşebilir, ki bunun da dürüst bir yaklaşım olup olmadığı tartışılır. Eğer birisi bir konuyu sizden önce ve daha iyi yazmışsa konuyu tekrar etmenin bir anlamı yoktur. Bence kaynağın konuyu ele alış biçimine bir katkınınız veya eleştriniz olmayacaksa, bir iki kısa cümle ile, kaynağa doğrudan bağlantı verilmesi daha mantıklı olacaktır.
Kaynaklar;
25 July 2009, 11:16 am
Özellikle beşinci sıradaki unsur dikkate alınmalı, yoksa 1 sene içinde giden ziyaretçi sayısı ve referer bilgileriniz sizi üzmeye yeterde artar bile.