Kişisel blog’uma verdiği bir bağlantı ile farkettiğim Deniz Tunçalp blog’unda hepimizi ilgilendiren bir konuya değinmiş; Açıkgünlük Yazarının Hakları. Elektronik Öncülük Vakfı’nın (Electronic Frontier Foundation – EFF) çalışmalarına değindiği yazısında şöyle demiş;
Bir mücadele alanı olarak teknolojilerin, insan özgürlüğü yararına kurgulanması ve korunması için mücadele eden oluşumların başında, büyük şirketler, Amerikan hükümeti ve yasama sürecini bir ilgi grubu olarak etkilemek ve çıkarılmış Amerikan kanunlarını yüksek mahkemelere götürmek gibi eylemler yapan Elektronik Öncülük Vakfı (Electronic Frontier Foundation – EFF) geliyor. Ben de EFF’nin çeşitli programlarını İnternet’ten takip ediyorum, bunlardan biri de doğal olarak “Blogger Hakları” konusu.
ve ardından da EFF’nin uğrunda mücadele verdiği “blogcular sahip olması gerektiği hakları” sıralamış;
- Anonim olarak “bloglama” hakkı.
- Kaynaklarını gizli tutma hakkı.
- Fikri/Sınai hakları adil kullanma hakkı.
- Kullanıcı yorumlarına korkmadan izin verme hakkı.
- Sunucunuza El Konulmaması Hakkı.
- Seçimler hakkında özgürce “bloglama” hakkı.
- İşyerin hakkında “bloglama” hakkı.
- Medya olarak erişim hakkı.
- Kanuni hakların bilinmesi ve savunulması.
Bu konuda Türkiye’de bulunan boşluğa işaret ederek kapsamlı bir rehbere ihtiyacımız olduğunu ve teknoloji ile ilgili bireysel hakları geliştirmeden önce ne haklarımız olduğunu bilmemiz gerektiğini vurguladığı yazısına katılmamak imkansız.
Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz;
2 January 2006, 7:17 pm
Deniz’in dediklerinin çoğunu karşılamıyor ama konuşulanlar hakkında güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum..
Moleschino: Siber İtaatsizler İçin El Kitabı
3 January 2006, 11:05 am
Kesinlikle ilginç önerilerle dolu bir yazı, teşekkürler Mert. EFF başarıya ulaşana kadar RSF‘nin önerileri ile idare edebiliriz gibi :)