Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Google Sitemaps belki de Google’ın en sevdiğim servisi, sadece sitenizin Google tarafından en ince ayrıntısına kadar indekslenmesini sağladığı için değil, size siteniz hakkında bir çok bilgi de sağladığı için. Dün yaptıkları yeni düzenlemeler ile kullanıcı arayüzünü yenilemişler ve çok daha önemlisi artık meta-tag‘lar ile onaylamayı da destekliyorlar!

Google Sitemaps’e üye olduktan sonra bu servis size sitenizin Google açısından durumu hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Örneğin hangi kelimeler ile yapılan sorgularda sitenizin arama sonuç sayfalarında kaçıncı sırada yer aldığı, kullanıcıların daha çok hangi kelimeler ile yaptıkları aramalarda çıkan sonuçlarda sitenize tıklamayı terch ettikleri, tarama sırasında ulaşılamayan URL’lerin listesi, PageRank durumu vs. Tabii ki bu bilgileri size sunmadan önce de Google, sizin bilgilerini istediğiniz sitenin sahibi olmanızı bekliyor :)

Önceden Google sizin sitenin sahibi olduğunuzu ispat edebilmeniz için sizden sunucunuzun kök dizini üzerine kendilerinin belirdiği özel bir ad taşıyan bir html dosyası göndermenizi istiyorlardı ve Blogger gibi ücretsiz sunucular üzerinde blog yazan, dolayısı ile de sunucuya doğrudan dosya yükleme iznine sahip olmayan bir çok kullanıcı da detaylı istatistiklerden faydalanamıyordu. Artık bu durum değişti, şimdi sitesinin kök dizinine erişimi bulunmayan kullanıcılar isterlerse Google’ın istediği kanıtı yine özel bir meta-tag yardımı ile sunabilecekler.

Bunun için sitenizin sitemap dosyasını (ya da feed’ini) sitemaps’e ekledikten sonra eklediğiniz adres’in sitemaps arayzündeki satırında beliren “Verify”a tıklayarak ulaşacağınız sayfada “Choose a verification method…” ksımında “Add a META Tag”a tıklamanız ve hemen altta belirecek meta-tag kodunu kopyalayıp, tasarım şablonunuzun <HEAD> etiketinin hemen altına yapıştırmanız, daha sonra da şablonu kaydetmeniz gerekiyor. Sayfanızı yeniden yayınladıktan sonra (Republish) sitemaps sayfasına geri dönerek kodu aldığınız alanın hemen altındaki “I’ve added the META tag in the home page of http://site-adiniz.blogspot.com/” ifadenin önünde bulunan kutuyu işaretliyoruz ve “Verify” tuşuna tıklıyoruz.

Sitemaps’de yapılan yenilikler bu kadarla da sınırlı değil; ThreadWatch‘da ve Matt Cutts‘ın blogunda da tartışıldığı üzere Google, sitemaps aracılığı ile, webmaster’ları Google’ın indeksleme politikasına uymadıkları için alacakları muhtemel cezalar konusunda da uyaracakmış.

Kısacası, eğer hala üye değilseniz büyük hata yapıyorsunuz. Bu servisi kullanmak için önünüzde dosya gönderebilme yetkisi gibi bir sorun da kalmamışken hemen gidin ve kullanmaya başlayın, çok seveceksiniz :)

“Sonunda: Google Sitemaps meta-tag ile onayı destekliyor!” başlıklı yazıya 11 yorum yapılmış

  1. aZRa demiş ki:
    27 April 2006, 8:52 pm

    Sitemaps sanırım, verify dendikten hemen sonra meta tagı aramaya başlıyor. Ancak biz We couldn’t find the verification meta tag. (Biz teyid edici tagı sitenizde bulamadık) ifadesiyle karşılaştık. Acaba meta taglara itibar etmediği söylenen Google’un bu felsefesi, Sitemaps’a da sirayet etmiş olabilir mi? Latife bir tarafa, bunun sebebi sizce ne olabilir?

  2. oky demiş ki:
    27 April 2006, 9:06 pm

    bunu da deneyelim, içimizdeki istatistik aşkı bambaşka ne de olsa :)

  3. ali demiş ki:
    27 April 2006, 11:37 pm

    aZRa;
    Site kodunuza baktım, Google’ın istediği meta bilgisini doğru yere eklemişsiniz. Yerleştirmeyi büyük ihtimalle kopyala-yapıştır ile yapmış olduğunuzu düşünerek kodun hatalı aktarılmış olma olasılığını geçersek geriye <TITLE>’ın üstünde duran meta-tag’ınızı bu etiketin altına taşıyarak tekrar deneyin şeklinde bir öneri kalıyor. Aslında her iki şekilde de sonuçta <HEAD> altında olacak ama belki Google kodu ayrıca <TITLE> altında arıyordur (örnek yerleşimi de o şekilde göstermişler). Denemeye değer gibi :)

    oky;
    Blogger’dayken bu servisten yeterince yararlanamadığım için çok üzülürdüm ve WordPress’e geçişimle birlikte ilk yaptığım şeylerden birisi onay html’sini kök dizine atmak oldu :) Oldukça ilginç veriler sunuyor servis, eminim seveceksiniz.

  4. cengizhan demiş ki:
    30 April 2006, 3:29 pm

    dediklerinizi uyguladım ama
    Verification status: NOT VERIFIED
    We couldn’t find the verification meta tag.

    yazısı belirdi. belki de blogsome.com u desteklemiyordur. wordpress ama blogsome dan kaynaklanabilir mi!

  5. ali demiş ki:
    30 April 2006, 9:27 pm

    cengizhan;
    Sanırım sizde de sorun aZRa’nın yaşadığının aynısı, Google’ın istediği meta etiketini, <TITLE> etiketinin üstüne yerleştirmişsiniz. Size de ona önerdiğimi önereceğim, onay kodunu <TITLE>’ın altına taşıyıp tekrar deneyin (Google’ın gösterdiği örnek yerleşim de bu şekilde).

  6. aZRa demiş ki:
    1 May 2006, 8:55 am

    Örnek gösterimde tagını ayrı olarak göstermişler, belki de bu tagı da yalnız olarak arıyordur Sitemaps böceği.

  7. ali demiş ki:
    1 May 2006, 9:49 am

    aZRa
    Kodun tek başına bulunmasının bir zorunluluk olduğunu düşünmüyorum, çünkü ben Blog*Spot için kodu aynen yazı içindeki ekran görüntüsünde göründüğü gibi yerleştirdim ve sorunsuz gerçekleşti onaylama işlemi.

  8. aZRa demiş ki:
    1 May 2006, 8:37 pm

    O zaman geriye tek olasılık kalıyor: Sitemaps şimdilik sadece belirli blog servisleri için hizmet veriyor.:)

    Ben ‘html’ tagını ayrı aradığını düşünmüştüm ama değilmiş.

  9. ali demiş ki:
    1 May 2006, 11:05 pm

    O zaman geriye tek olasılık kalıyor: Sitemaps şimdilik sadece belirli blog servisleri için hizmet veriyor.:)

    Öyle bir açıklamaları yok ama sanki geriye de başka bir ihtimal kamlıyor gibi :)

    Sitemaps’in e-posta grubuna da baktım ve benzer bir hataya rastlamadım. Aklıma karakter kodlamasından dolayı Google kodu yanlış algılıyor olabilir mi diye geliyor, ama emin değilim. Demek istediğim sitenizin karakter kodlaması UTF-8, eğer kodu kopyaladığınız sayfayı tarayıcınız başka bir dil kodlaması ile açmışsa ve siz bunu direkt olarak kopyalayıp sayfa koduna eklemişseniz böyle bir sorun oluşmuş olabilir (ki blogunuzu w3 testine sokunca da kodlama karmaşası kendisini belli ediyor).

    Emin olmak için UltraEdit gibi bir metin düzenleyicisi bulun ve tüm şablon kodunuzu UTF-8’e dönüştürüp yeniden kaydetmeyi deneyin (bunu UltraEdit ile “File > Conversions > ASCII to UTF-8” şeklinde yapabilirsiniz). Sonucu w3’den kontrol ettikten sonra (kodunuzun tamamen “valid” olmasına gerek yok, sadece şu an verdiği hatayı vermemesi yeterli) onay işlemini tekrar deneyin.

    Bu da çalışmazsa herhalde Google’dan kaynaklanan bir problemdir :)

  10. aLKoLiK-KeDi demiş ki:
    21 July 2007, 4:25 pm

    Verdiğiniz değerli bilgiler sayesinde blog sayfamı başarıyla Google’a ekledim. Artık geriye istatistik için Google listelerine girmeyi beklemek kalıyor. Bu güzel anlatım ve yardım için çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla…

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>