Twitter'da takip et
Ana Sayfa

Bir süredir, yeni başladığım WordPress’e geçiş yazı dizisi ile birlikte, WordPress Türkiye‘nin kurulumdan itibaren Türkçe bir WordPress paketi üzerinde çalıştığından bahsediyordum. Erhan Yakut, bağımsız olarak ve Hasan’ın daha önce bahsettiğim çevirisini kullanarak böyle bir paket hazırlamış. Kendi blogunda, konu ile ilgili yazısında şunları ifade etmiş;

  • utf-8 dil kodlamasını windows-1254‘e çevirdim. Yani bu WordPress’in dil kodu windows-1254’tür. Yakında utf-8 olarak ve iso-8859-9 olarak 2 yeni Türkçe pakedini daha sunacağım.
  • Paket ile birlikte gelen default temasını Türkçe’leştirdim.
  • Kullandığım WordPress sürümü 2.0.2‘dir. Dil dosyası karaboga.com tarafından hazırlanan Türkçe dil dosyasıdır.
  • Yönetim panelindeki Başlangıç bölümünde dil dosyasına rağmen Türkçe’leşmeyen yerleri Türkçe’leştirdim.
  • Yine yönetim panelindeki wordpress.org‘daki gelişmeleri belirten bağlantıları kaldırarak daha sade bir yönetim paneli hazırladım.
  • Uyarı mesajlarının büyük bir bölümünü Türkçe’leştirdim. Karşıma çıkmamış olanlar büyük ihtimalle sizin de karşınıza çıkmazlar
  • Eğer Wodpress’i kendi bilgisayarınıza kurarsanız, rss okuma problem yaratabileceği için Yönetim Paneline çok geç girebilirsiniz ve düzgün görünmeyebilir. Çözüm ise basit. wp-admin/index.php dosyasının içinde, 18nci satırın başına // yazın (çift slash). Bu rss okumayı kapatacaktır.

Eğer WordPress’i Türkçe kullanmayı düşünüyorsanız, WordPress Türkiye’nin resmi sürümü kendisini gösterene kadar, Erhan’ın hazırladığı pakete bir göz atabilirsiniz.

Kaynak;

“Türkçe WordPress kurulum paketi” başlıklı yazıya 6 yorum yapılmış

  1. webthese demiş ki:
    2 May 2006, 7:54 pm

    işte indirilesi ve kurcalanası bir paket daha, elinize sağlık…

  2. Hasan demiş ki:
    2 May 2006, 11:00 pm

    Eline sağlık Erhanın, paket halinde Türkçe olunca artık insanlar daha sıcak bakacaktır, wordpresse. :)

    Uzun süren çalışmalarımın ürünü olan çevirinin de işe yaraması beni ayrıca mutlu etti.

    Benim burada dikkat çekmek istediğim nokta şu ki, bu paket windows-1254. Ben evrensel olduğu, daha çok kullanıldığı ve daha az sorunsuz olduğu için kodlama olarak Utf-8’in kullanılması taraftarıyım. Erhan Utf-8 kodlamalı paketi de hazırlayacakmış zaten, onun beklenmesi ve kullanılmasını tavsiye ederim.

  3. ali demiş ki:
    2 May 2006, 11:24 pm

    Ben evrensel olduğu, daha çok kullanıldığı ve daha az sorunsuz olduğu için kodlama olarak Utf-8′in kullanılması taraftarıyım

    WordPress geliştiricileri de aynen böyle düşünüyorlar, ve her WordPress kurulumunun ayarlar bölümünde, dil kodlaması kısmında bu görüşeri karşımıza çıkıyor; UTF-8 is recommended. Özellikle mozilla kökenli tarayıcılarda sorun çıkarıyor olmasından dolayı Windows-1254 kötü bir seçim, ben de Erhan’ın ayrıca UTF-8 versiyonunu da düşünüyor olmasından ötürü sevindim.

  4. Hasan demiş ki:
    3 May 2006, 10:57 am

    Bir sorun da şu oluyor ki:
    Wordpress’teki geri izleme (trackback) özelliğini karakter kodlamaları farklı olan iki site arasında kullanınca yazının karakterleri hatalı görünüyor. Bu da evrensel olan Utf-8’in kullanılması için en önemli sebeplerden biridir bence. :)

  5. iSuat demiş ki:
    11 May 2006, 11:33 pm

    Yazı için çok teşekkürler

    bir sorum var
    Mac kullanıyorum hangisini indirmeliyim?

  6. ali demiş ki:
    12 May 2006, 12:17 am

    Farketmez, çünkü WordPress sunucu taraflı bir yazılım. Yani internetteki sunucunuz üzerinde çalışıyor ve siz ona Safari gibi bir web tarayıcısı aracılığı ile bağlanıyorsunuz. Evrensel bir karakter kodlaması olması açısından UTF-8’i tavsiye ederim.

Görüşünüzü bildirin

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>