WordPress’in aradığınız şey olup olmadığına ancak onu deneyerek karar verebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay (ve masrafsız) yolu da WordPress’i kendi kişisel bilgisayarınıza kurmak olacaktır. WordPress’in resmi sitesinde konu ile ilgili çeşitli örnekler bulabilirsiniz fakat ben burada kendi kulandığım yöntemi, yani EasyPHP ile WordPress kurulumunu anlatacağım.
EasyPHP size bilgisayarınızda WordPress’in çalışabilmesi için gerekli olan Apache, PHP ve MySQL sunucularını zahmetsizce kurabilme imkanı sağlayan bir yazılım. İşe önce EasyPHP’nin son versiyonunu buradan indirerek başlıyoruz. Programın büyüklüğü 7.7 mb ve kurulum sırasında sabit diskiniz üzerinde 32.1 mb alana ihtiyaç duyuyor.
Programın kurulumu daha önce bilgisayarına herhangi bir programı kurmamış olan birisinin bile zorlanmadan başarabileceği düzeyde basit. Tek yapmanız gereken indirdiğiniz kurulum dosyasını çalıştırmak ve karşınıza çıkacak pencerelerde “ileri” (next) tuşunu seçerek devam etmek. Sadece ikinci pencerede karşınıza programın kullanım koşullarını kabul edip etmediğiniz sorusuna olumlu yanıt vermeniz gerekiyor, hepsi bu. Tabii ki isterseniz programın hedef dizini gibi detayları değiştirebilmenize de imkan tanınıyor kurulum sırasında ama eğer tecrübesizseniz ayarları olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederim.
Programın kurulumu sırasında karşılaşacağınız tüm ekran görüntülerini üstteki ekran görüntüsünün üzerine tıklayarak akış sırası ile görebilirsiniz. Ardı ardına eklenmiş ekran görüntülerinin altında bulunan “Kapat X”a tıklayarak tekrar bu sayfaya dönebilirsiniz.
Kurulumun hemen ardından program otomatik olarak başlayacak ve resmi sitesine bağlanarak güncellemeleri kontrol edecektir. Bu kontrol sonucunda programın modülleri veya dil dosyası için daha güncel bir versiyonun bulunduğu tesbit edilirse karşınıza şekildeki gibi bir ekran çıkacak ve onayınız sorulacaktır. EasyPHP’nin geliştiricileri Fransız olduğu ve Fransızlar da dilleri söz konusunda hassas oldukları için karşılaşacağınız bu ekrandaki metinler büyük ihtimalle Fransızca olacaktır. Ama bu canınızı sıkması çünkü programın Türkçe dil desteği de var ve bu ekranı onaylayarak geçtikten sonra program sisteminizinde kullanılan dili tespit ederek otomatik olarak Türkçe’ye geçecektir :) Eğer bu işlem otomatik olarak gerçekleşmezse, ekranın sağ alt köşesinde göreceğiniz simgesine farenin sağ tuşu ile tıklayarak ulaşacağınız menüden “Configuration > EasyPHP” seçeneği ile ulaşacağınız ayarlardan dili Türkçe olarak değiştirebilirsiniz. Yine bu ayarlar bölümünden programın bilgisayar açılırken otomatik olarak çalışıp çalışmamasına ve güncellemeleri kendiliğinden denetleyip denetlememesine karar verebilirsiniz.
EasyPHP’nin çok sade bir görünüme sahip olan arayüzü ile işimiz yok, eğer arayüzdeki trafik lambaları ikonlarının ikiside yeşil olarak görünüyorsa programın arayüzünü simge durumuna küçültebilirsiniz. Artık EasyPHP kurulumunu tamamlayıp ve genel ayarlarınıda düzenledikten sonra kendi bilgisayarımız üzerinde hem PHP hem de MySQL sunucularımıza sahibiz.
Yazının ikinci sayfasında WordPress’i kurmaya başlayacağız.
14 October 2008, 9:43 pm
Valla tebrik ederim bu kadar güzel bir anlatım için..
23 December 2008, 8:05 am
anlaşılabilir anlatımın istediğime ulaşırken bana çok iyi bir şekilde yardımcı oldu.teşekkürler.
23 January 2009, 7:23 pm
Selamlar…Arkadaşlar pc format atmadan evvel yeni bir veri tabanı oluşturmuş buradaki herşeyi sırasıyla yerine getirrmiş ve wordpressi kurmuştum. ancak şuan (formattan sonra) yeniden bir veri tabanı oluşturdum ve tekrar kurmayı denedim adımları sırasıyla uyguluyorum ancak kurulum yapmıyor wp-config.php dosya bulunamadı diyor.wp-config-sample içersindeki bilgileri kendi kullanıcı adım ve şifremle değiştirdim sample dosyasının adını wp-config.php diyede değiştirdim buna ragmen aynı hatayı veriyor yardım lütfen !!!…
28 January 2009, 6:32 pm
ya bişiy soracam ben bunu yaptım ama bu adrese giremiyor yardım lüğtfen
http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php buna işte web sayfası goruntulenemiyor lutfen yardım…..
15 January 2011, 4:55 pm
okudugum her aşamayı yaptım ama http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini satıra yazdıgımda “Hata! Google Chrome localhost sitesine bağlanamadı” die bi uyarı verio. bunu nasıl çözerim?
26 January 2011, 10:00 am
sondaki adresi yazıp giremeyenler adres satırına http://127.0.0.1:8888/wordpress/wp-admin/install.php yazarak girin…
28 March 2011, 12:22 am
Bütün adımları tek tek sırasıyla anlatıldığı gibi yaptım fakat
http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php
bu adreste “Sunucu Hatası” ile karşılaşıyorum herşeyi silip kaldırıp tekrar baştan kurup bütün adımları tekrar baştan yapmama rağmen her defasında aynı hatayı alıyorum bunun sebebi ne olabilir.
12 August 2011, 2:06 pm
merhaba,
benim sorunum sizin belittiklerinizi adim adim yapmama ragmen, wp-config-sample dosyasini acip verileri degistirdigimde onu tekrar kaydedemiyorum. Bilgisayar kabul etmiyor ve buna yetkiniz yok diyor. Windows 7 kullaniyorum. Bu konuda bana yardimci olursaniz sevinirim..
27 September 2011, 7:17 pm
Çok teşekkür ederim, biraz uğraştırdı ama sonunda oldu. Bu arada verdiğiniz link sayfası easy php’nin oldukça eski bir versiyonunu indiriyor ve yeni sürüm wp ile çalışmıyor. Bu yüzden bu sayfayı okuyanlara easy php’nin ana sayfasına gidip programın güncel versiyonunu indirmelerini tavsiye ederim.
22 October 2011, 9:01 pm
bende böle bi hata çıkarıyor (The requested URL /wordpress/wp-admin/install.php was not found on this server.)
not:siz easy php sağ tıklayıp araştır deyince bende hiçbirşey açılmıyor
16 December 2011, 11:56 pm
Açıklayıcı ve sorunsuz paylaşım için teşekkürler
22 February 2012, 7:22 pm
yazdıklarınızı harfiyen yerine getirdim ama son olarak http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini tarayıcıya yazdığımda karşıma “This site is running TeamViewer.
Free Port 80 for other applications in advanced settings.” yazan boş bir sayfa çıktı..ve bu açılan sayfada beni teamviewer indirme sayfasına yönlendiriyor…( bu arada dosyanın adını değişmemiştim, dosya adım wordpress, aynen sizin verdiğiniz adresteki gibi ) firefox, ie 2 tarayıcıyı da denedim sonuç aynı
10 March 2012, 1:12 am
dediklerinizi yaptım en son http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php pencereye girince sayfada su uyarı mesajı cıktı
Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24 Sunucunuz PHP 4.3.10 sürümü kullanıyor fakat WordPress 3.3.1 en az 5.2.4 gerektirir.
yardımcı olursanız cok sevinecem…
18 November 2012, 11:54 pm
dediğiniz her adımı birebir uyguladım ama en son adresi yazdığımda Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24
Parse error: parse error in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-config.php on line 22 uyarısını alıyorum neden acaba lütfen yardım eder
misiniz?
1 June 2014, 2:52 pm
öncelikle anlatım şekliniz yeterince açık ve başarılı bir anlatım olmuş.
ben sorunum ise easyPHP ye sağ tıklayıp araştır sekmesine tıkladığımda hiçbir pencerenin açılmaması. onun dışında bütün her şeyi yapabildim. ama onu yapamadığım içindir ki başarı olamadım. araştır tuşuna basınca pencerenin gelmesini nasıl sağlayabilirim.?
15 December 2015, 11:16 pm
parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION’ or `T_FUNCTION’ or `T_VAR’ or `’}” in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-includes\pomo\entry.php on line 61
hatasını alıyorum