Bu makalenin ilk sayfasında EasyPHP’yi kurarak WordPress’in kişisel bilgisayarımız üzerinde çalışabilmesi için gereken PHP ve MySQL altyapısını sağladıktan ve ikinci sayfasında da WordPress’in için bir veri tabanı ve o veri tabanına erişim sırasında kullanabileceği bir kullanıcı hesabı da oluşturduktan sonra artık sıra oluşturduğumuz bu veri tabanının detaylarını WordPress ayar dosyasına kaydederek kurulumu tamamlamaya geldi.
Bunun için, simgesine sağ tıklayıp “Araştır”ı seçerek, wordpress.org’dan indirip EasyPHP’nin sunucu kök dizinine açtığımız paketin içeriğine ulaşmamız gerekiyor. Kök dizinde WordPress’i barındıran klasörün içerisinde wp-config-sample.php dosyasını bulup bir düz metin editörü ile (örneğin her Windows kurulumunda bulunan notepad) açıyoruz ve içerisindeki;
// ** MySQL settings ** //
define('DB_NAME', 'wordpress'); // The name of the database
define('DB_USER', 'username'); // Your MySQL username
define('DB_PASSWORD', 'password'); // ...and password
define('DB_HOST', 'localhost'); // 99% chance you won't need to change this value
bölümündeki kırmızı ile gösterilen bilgileri, bir önceki sayfada elde ettiğimiz (ve not aldığımız!), kendi ayarlarımız ile değiştiriyoruz.
DB_NAME yanındaki ifade yerine oluşturduğumuz veri tabanının adını, DB_USER yanındaki ifade yerine söz konusu veri tabanı için oluşturduğunuz kullanıcı hesabının adını ve DB_PASSWORD yanındaki ifade yerine de bu kullanıcı hesabının şifresini girmemiz gerekiyor. Aşağıda, örnek olması açısından, veri tabanının adının “wordpress”, kullanıcı adının “blog” ve kullanıcı şifresinin de “123456” olduğu durumda nasıl değişiklik yapılması gerektiğini görebilirsiniz;
// ** MySQL settings ** //
define('DB_NAME', 'wordpress'); // The name of the database
define('DB_USER', 'blog'); // Your MySQL username
define('DB_PASSWORD', '123456'); // ...and password
define('DB_HOST', 'localhost'); // 99% chance you won't need to change this value
Değişiklikleri yaptıktan sonra dosyayı kaydediyoruz. Daha sonra wp-config-sample.php adlı bu dosyanın adını wp-config.php olarak değiştiriyoruz. Sonra bir tarayıcı penceresi açarak adres satırına şunu giriyoruz;
http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php
Eğer WordPress paketini açtıktan sonra oluşan “wordpress” klasörünün adını değiştirdiyseniz burada kırmızı ile belirtilen yere wordpress yerine belirlediğiniz klasör adını girmeniz gerekiyor. Sonra karşımıza çıkan karşılama ekranında oldukça büyük harfler ile yazılmış olan “First Step” tıklamamız gerekiyor. Yönlendirildiğimiz sayfada blog’umuz için bir başlık ve e-posta adresimizi girdikten sonra ikinci adıma ilerlemek için tuşa tıklıyoruz ve karşımıza kurulumun son sayfası çıkacak (bu sayfanın açılması bir kaç saniye alabilir).
Kurulumun son sayfasında bize blogumuza giriş için kullanacağımız kullanıcı (username) adı ve şifre (password) verilecek. Bu bilgileri bir yere not aldıktan sonra sayfadaki “log in” bağlantısına tıklayarak blogunuzun yönetim paneline giriş yapabilirsiniz, ilk WordPress’iniz hayırlı olsun :)
Yazı dizisinin bundan sonraki bölümünde WordPress kullanıcı arayüzünün Türkçe’leştirilmesi, temaların ve eklentilerin kurulumu ve kullanımı, diğer servislerdeki blogunuzun içeriğinin kişisel bilgisayarınızdaki WordPress kurulumuna aktarılmasına yer vereceğim. O zamana kadar siz WordPress’inizi kurcalamaya devam edin :)
Kolay gelsin.
14 October 2008, 9:43 pm
Valla tebrik ederim bu kadar güzel bir anlatım için..
23 December 2008, 8:05 am
anlaşılabilir anlatımın istediğime ulaşırken bana çok iyi bir şekilde yardımcı oldu.teşekkürler.
23 January 2009, 7:23 pm
Selamlar…Arkadaşlar pc format atmadan evvel yeni bir veri tabanı oluşturmuş buradaki herşeyi sırasıyla yerine getirrmiş ve wordpressi kurmuştum. ancak şuan (formattan sonra) yeniden bir veri tabanı oluşturdum ve tekrar kurmayı denedim adımları sırasıyla uyguluyorum ancak kurulum yapmıyor wp-config.php dosya bulunamadı diyor.wp-config-sample içersindeki bilgileri kendi kullanıcı adım ve şifremle değiştirdim sample dosyasının adını wp-config.php diyede değiştirdim buna ragmen aynı hatayı veriyor yardım lütfen !!!…
28 January 2009, 6:32 pm
ya bişiy soracam ben bunu yaptım ama bu adrese giremiyor yardım lüğtfen
http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php buna işte web sayfası goruntulenemiyor lutfen yardım…..
15 January 2011, 4:55 pm
okudugum her aşamayı yaptım ama http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini satıra yazdıgımda “Hata! Google Chrome localhost sitesine bağlanamadı” die bi uyarı verio. bunu nasıl çözerim?
26 January 2011, 10:00 am
sondaki adresi yazıp giremeyenler adres satırına http://127.0.0.1:8888/wordpress/wp-admin/install.php yazarak girin…
28 March 2011, 12:22 am
Bütün adımları tek tek sırasıyla anlatıldığı gibi yaptım fakat
http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php
bu adreste “Sunucu Hatası” ile karşılaşıyorum herşeyi silip kaldırıp tekrar baştan kurup bütün adımları tekrar baştan yapmama rağmen her defasında aynı hatayı alıyorum bunun sebebi ne olabilir.
12 August 2011, 2:06 pm
merhaba,
benim sorunum sizin belittiklerinizi adim adim yapmama ragmen, wp-config-sample dosyasini acip verileri degistirdigimde onu tekrar kaydedemiyorum. Bilgisayar kabul etmiyor ve buna yetkiniz yok diyor. Windows 7 kullaniyorum. Bu konuda bana yardimci olursaniz sevinirim..
27 September 2011, 7:17 pm
Çok teşekkür ederim, biraz uğraştırdı ama sonunda oldu. Bu arada verdiğiniz link sayfası easy php’nin oldukça eski bir versiyonunu indiriyor ve yeni sürüm wp ile çalışmıyor. Bu yüzden bu sayfayı okuyanlara easy php’nin ana sayfasına gidip programın güncel versiyonunu indirmelerini tavsiye ederim.
22 October 2011, 9:01 pm
bende böle bi hata çıkarıyor (The requested URL /wordpress/wp-admin/install.php was not found on this server.)
not:siz easy php sağ tıklayıp araştır deyince bende hiçbirşey açılmıyor
16 December 2011, 11:56 pm
Açıklayıcı ve sorunsuz paylaşım için teşekkürler
22 February 2012, 7:22 pm
yazdıklarınızı harfiyen yerine getirdim ama son olarak http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php adresini tarayıcıya yazdığımda karşıma “This site is running TeamViewer.
Free Port 80 for other applications in advanced settings.” yazan boş bir sayfa çıktı..ve bu açılan sayfada beni teamviewer indirme sayfasına yönlendiriyor…( bu arada dosyanın adını değişmemiştim, dosya adım wordpress, aynen sizin verdiğiniz adresteki gibi ) firefox, ie 2 tarayıcıyı da denedim sonuç aynı
10 March 2012, 1:12 am
dediklerinizi yaptım en son http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php pencereye girince sayfada su uyarı mesajı cıktı
Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24 Sunucunuz PHP 4.3.10 sürümü kullanıyor fakat WordPress 3.3.1 en az 5.2.4 gerektirir.
yardımcı olursanız cok sevinecem…
18 November 2012, 11:54 pm
dediğiniz her adımı birebir uyguladım ama en son adresi yazdığımda Notice: Use of undefined constant E_RECOVERABLE_ERROR – assumed ‘E_RECOVERABLE_ERROR’ in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-load.php on line 24
Parse error: parse error in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\wp-config.php on line 22 uyarısını alıyorum neden acaba lütfen yardım eder
misiniz?
1 June 2014, 2:52 pm
öncelikle anlatım şekliniz yeterince açık ve başarılı bir anlatım olmuş.
ben sorunum ise easyPHP ye sağ tıklayıp araştır sekmesine tıkladığımda hiçbir pencerenin açılmaması. onun dışında bütün her şeyi yapabildim. ama onu yapamadığım içindir ki başarı olamadım. araştır tuşuna basınca pencerenin gelmesini nasıl sağlayabilirim.?
15 December 2015, 11:16 pm
parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION’ or `T_FUNCTION’ or `T_VAR’ or `’}” in c:\program files (x86)\easyphp1-8\www\wordpress\wp-includes\pomo\entry.php on line 61
hatasını alıyorum