DreamHost, 1997’den hizmet veren bir web sunucusu ve bugün 250,000’den fazla alan adını barındırıyor. Kendi sunucumu belirlerken uzun süre araştırdım ve bir çok alternatifi değerlendirdikten sonra, wordpress.org tarafından tavsiye edilen sunucular arasında bulunan bu firma ile çalışmaya karar verdirm. Şu an kullandığım “Level 1” hesabımın genel özellikleri şunlar;
- 1 adet ücretsiz alan adı
- 20 gigabyte web alanı
- 1 terabyte bant genişliği
- Sınırsız MySQL veri tabanı
- PHP 4 ve 5 desteği
- Sınırsız alan adı ve alt alan adı barındırma
- 75 shell ve ftp kullanıcısı oluşturma
Planın tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer karşılaştırma tablolarına bakacak olursanız, ilk bakışta neredeyse tüm özelliklerin sınırsız olduğu bir hesabım varmış gibi görünüyor, ama değil :) Bu tip web sunucu şirketlerinin müşterilerinden başta gizledikleri fakat alış-veriş sonrasında sürekli dile getirdikleri önemli bir nokta var, o da sistem kaynaklarının kullanımı. Sonuçta her web sunucusu bir bilgisayar ve bir bilgisayarın da bazı donanımsal sınırları vardır.
WordPress gibi sunucu taraflı (yani sayfaları sunucu üzerinde statik olarak bulundurmayıp, istek gönderildiği zaman dinamik olarak oluşturan) yazılımlar sayfa gösterimi yaparken sistemin işlem gücüne (işlemci ve bellek) ihtiyaç duyarlar. Web sunucu şirketleri de, bir bilgisayar üzerinde yüzlerce sitenin çalışabilmesi için, doğal olarak her kullanıcının sistem kaynaklarının sadece kendilerine ayrılan küçük bir bölümünü kullanmalarına izin verirler. Bu da aslında başta “sınırsız” gibi görünen paketlerin sanılanın aksine oldukça “sınırlı” oldukları anlamına gelir.
DreamHost’da paylaşımlı hesap sahiplerinin 50-60 CPU (işlemci) dakikası kullanmalarına izin verilmektedir. Bildiğimiz “dakika” kavramından farklı olan CPU dakikası terimini uzun uzun açıklamak yerine durumu Acemi Blogcu ile örnekleyeyim; acemiblogcu.com günlük ortalama 300 tekil ziyaretçisine yine ortalama 800 sayfa gösterimi sunuyor ve bu sırada da yaklaşık 2,5 gigabyte bant genişilğine ihtiyaç duyuyor. DreamHost’un raporlarına göre tüm bunları yaparken de sunucu işlemcisinin 20-22 dakikasını çalıyor. Bu da demek oluyor ki “sınırsız” hesabım ile ancak (Acemi Blogcu gibi) 3 tane site barındırabilirim :) Hatta payıma düşen işlem gücü sınırımın kabul edilen üst sınırı 60 olduğuna göre üçüncü ile birlikte (22×3=66) benim için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır ve sunucumun herhangi bir trafik sıçramasına da tahammülü olmayacaktır.
CPU kullanım süresinin kullanılan alanın çokluğu veya harcanan bant genişiliğinin miktarı ile çok fazla ilgisi olmadığını kavramak gerekiyor. Tıpkı bilgisayarınıza kurduğunuz küçücük bir programın bazen sistem belleğinin çok büyük bir kısmına ambargo koyması nedeni ile bilgisayarınızın kararsız çalışmaya başlaması gibi, sunucu üzerinde bulunan ve iyi optimize edilmemiş bir php scripti de sunucu bilgisayarı karasızlığa itebiliyor, hatta kilitlenmesine neden olabiliyor. Acemi Blogcu üzerinde 25 eklenti barındıran bir WordPress kurulumu ve, her ne kadar WordPress gelişmiş önbellekleme fonksiyonları ile oldukça sunucu dostu bir yazılım olsa da, iyi optimize edilip edilmediği kesin olmayan bu eklentilerin içerdiği kodlar olması gerektiğinden daha fazla güç gerektiriyor olabilir. Dolayısı ile de herhangi bir WordPress kurulumuna oranla daha fazla bir işlem gücüne ihtiyaç duyuyor olabilirim.
Peki ben bunları bildiğim halde neden DreamHost’u tercih ettim?
- Sağladıkları alan ve bant genişliği ihtiyacım olanın çok ötesinde. Sistem kaynakları kullanımı sınırlanmış olsa da, Acemi Blogcu ile birlikte onun kadar ilgi toplamayacağını düşündüğüm birkaç projeme rahatlıkla ev sahipliği yapabileceğini düşünüyorum (ayrıca, diğer paylaşımlı sunucularda da kaynak kullanımı politikası farklı değil).
- Oldukça rahat kullanıma sahip bir kullanıcı panelleri var. WordPress’de dahil birçok yazılımı tek tık ile kurabildiğim panellerine her geçen gün bir çok yeni özellik eklemeye devam ediyorlar.
- Çok iyi bir yedekleme sistemleri var. Sürekli olarak saatlik, günlük ve haftalık yedekler oluşturuyorlar.
- Paylaşımlı sunucuların bir çoğunda olmayan shell erişimi veriyorlar, ki bu birçok şeyi oldukça kolaylaştırıyor.
- Her ne kadar Level 1 hesabına telefon desteği vermeseler de, oldukça iyi dökümantasyon sunuyorlar, detaylı bir wiki‘leri var ve yine e-posta ve forumları aracılığı ile yeterli desteği veriyorlar.
- Bana bir yıl için sadece 30 YTL’na mal oldu, kesinlikle çok iyi bir fiyatı var :)
- 97 gün içinde ödediğiniz ücreti geri iade etme garantisi veriyorlar (ve bunun doğru olduğunu bir arkadaşımın tecrübesi ile biliyorum).
DreamHost da indirim nasıl elde edilir?
DreamHost’un web sitesi sahipleri için bir tavsiye programı uygulaması var, isterseniz web sitenizin üzerinde DreamHost linklerine yer vererek kazandırdığınız müşteri başına gelir elde edebiliyorsunuz. Üstelik DreamHost kazandırdığınız kullanıcı başına oldukça da yüksek bir ücret ödemeyi teklif ediyor; 97$. Komisyon bu kadar büyük olunca DreamHost bir seçenek daha eklemiş tavsiye programına; komisyonunuzun bir kısmından vazgeçerek indirim kuponları oluşturabiliyorsunuz. Teklif edeceğiniz indirim komsiyonunuzdan düştüğü için, okurlarınıza sağlayabileceğiniz indirim en çok 97$ kadar olabiliyor.
Bende bir kupon hazırladım ve onunla kaydoldum; sizde kayıt sırasında kupon kodu olarak BELES girerek “Level 1” paketi için 97$ indirim sağlayabilirsiniz. Dolayısı ile de bir yıllık ücreti 119.40$ olan paketin fiyatından 97$ düştüğünüzde geriye 22$ (yaklaşık 30 YTL) kalıyor :) Tabii bu ücretlendirme ilk yıl için geçerli ve sonraki yıllarda normal tarife geçerli oluyor. Aslında bu kupon kodu diğer paketlerde de geçerli, ve sağladığı indirim oranları aşağıdaki gibi;
Eğer hala WordPress’iniz yoksa, nasılsa artık bunun tüm maliyetinin (alan adınız da dahil) sadece 30 YTL olduğunu bildiğinize göre, umarım en kısa sürede kavuşursunuz :) Eğer hali hazırda WordPress’e sahipseniz, iyi veya kötü, kendi sunucu deneyimlerinizi paylaşırsanız hepimize yardımcı olursunuz.
Bundan sonraki bölümde alan adı kayıt servisleri ile ilgili tecrübelerimi yazarak yazı dizisini noktalamayı düşünüyorum.
Önemli Güncelleme:
DreamHost’un her ay kullanıcılarına gönderdiği bildiri e-postalarının Mayıs sayısından öğrendiğime göre, DreamHost aldığı yeni bir kararla işlemci kullanımı politikasını kullanıcıları lehine değiştirdiğini duyurdu. Yeni kararla birlikte önceden geçerli olan sınırlama (50-60 işlemci dakikası) kaldırılıyor ve kullanıcıların scriptleri sistemin işlerliğini tehlikeye sokacak duruma gelmediği sürece de müdahale edilmiyor. Durum bu boyuta geldiğinde ise kullanıcıyı daha rahat durumda olan başka bir sunucuya aktararak kesintisiz yayın yapmasına imkan verileceği vurgulanıyor. Bunu sağlayabilmek için bir grup yeni sunucunun da sisteme dahil edildiği belirtilmiş.
Sayfalar: 1 2
15 June 2008, 8:07 pm
Yazınızda konu olan host sitesi yurt dışı kaynaklı ve ingilizcemde yok. Onun niçin Türkiyeden önerebilieceğiniz bir host firması var mı?