Geleneksel medyayı takip etmeyi 4-5 yıl önce bırakmış birisi olarak güncel gelişmelerden genellikle çok sonraları haberim olur :) Bugün RSS takipçimi kontrol ederken bir süredir beğenerek takip ettiğim Lyn’in blogunda Cumhurbaşkanlığı seçimi curcunası arasına sıkıştırılarak meclis’te apar topar kabul edilmiş yeni “Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi Kanunu”ndan haberim oldu ve yazısını okuduktan sonra Lyn’in kaygılarına katılıyorum;
Kanundaki o yoruma açık ifadelerden biri de blogları kapsayacak gibi gözüküyor!? Yoksa, Basın Yasası’ndaki gibi bir uygulamayla (gazeteler, dergiler valilikten izin alıp, yayınlarının bir kopyasını ‘yasal bir içerik sunuyorlar mı’ diye denetlettiriyorlardı, polis, savcılık, valilikten izin gerekiyordu…); web sayfaları, bloglar da, ‘biz şu yazıyı yazdık, yayımlamak istiyoruz’ diye, bir yerlere iletmeye mi başlayacağız? Ya da hazırdaki T.C kimlik numaralarımızla online hereketlerimizi yapsak, daha sade bir çözüm olmaz mı?!
Bilemiyorum paranoya bu düzeyi bulur mu, fakat Internet’ten bi’haber vekillerimizin hazırladıkları yasanın hiç de iç açıcı görünmediği kesin. Özellikle içeriğinizden sorumlu olma durumunun çerçevesi blogunuza bırakılacak anonim yorumlardan sorumlu olmaya kadar uzanması ve bağlantı verdiğiniz bir sitenin içeriğinden sorumlu tutulup tutulamayacağınızın göreceli bir esnekliğe bırakılmış olması gerçekten suistimale açık unsurlar gibi görünüyor.
Lyn’in yazısını okumanızı öneriyorum, hatta söz konusu yazıyı yedi cihana duyurması için Blog Kazanı‘na iletiyorum :)
10 May 2007, 2:59 pm
Chip dergisinin ana sayfasında Çin’de internet ve özgürlükle ilgili bir yazı vardı şimdi bi an aklıma geldi vahh vahh yazıkmış be çinlilere derken yoksa bizim başımızadamı gelecek bunlar.
10 May 2007, 5:25 pm
Gösterdiğin ilgi ve konuya dikkat çekip, paylaştığın için teşekkür ederim.
Hazırlanan kanunu anlayamıyor oluşumuz; eksiklikler görüp bunun sonucunun ‘sansür’, özgürlüklerin kısıtlanması noktasına varacağını düşünmemiz; zannedildiği gibi İnternet’i, sadece msn’de sohbet için kullanan birkaç yüz bin kişi olmamamızdan olabilir mi(?) Belki İnternet’i bize benimsetilmeye çalışıldığı gibi ‘zararlı’ bir yer olarak görebilsek, bu kanunu da memnuniyetle karşılayabilirdik(?)
14 May 2007, 7:57 pm
Bence böle bir uygulama insan haklarına aykırı kabul edilemez.:(
18 May 2007, 1:39 am
Lyn’in blogu kaspersky tarafından uyarı verdi. http://img524.imageshack.us/img524/3014/uyar305bx1.jpg işte kanıtı.
18 May 2007, 9:51 am
Üzüldüm duruma, büyük ihtimalle kullandığı ücretsiz bir servisin azizliğine uğramıştır. Geçenlerde StatCounter’ın blogunda yayınlanan bir yazı aynı tehlikeye dikkat çekiyordu. Kendisini de uyarırsanız eminim gerekeni yapacaktır.
18 May 2007, 1:10 pm
gördüm ‘kanıt’ınızı. teşekkür ederim, ilginiz için. (hımm… benim güvenlik programım uyuyor anlaşılan.) çok şaşırdım. o sadece dahi anlamındaki de ayrı yazılır‘a bağlantı veren bir resimdi, uzantısı .png olduğu için mi öyle algıladı kaspersky acaba?! bir yıldır güncellenmiyormuş zaten o site, blogumdan bağlantısını da kaldırdım. artık bir sorun olmaz sanırım. bilginize…
5 July 2007, 10:31 am
Bence kaynak göstermeden yazılınca sorun olsa. Bu daha mantıklı böylelikle kimse armut piş ağzıma düş yapmamaış olu.
18 July 2007, 8:01 pm
vay be artık bloglarımızda da mı rahatlıkla yazamıyacaz…
offff ne kötü ya blog dünyasına tam anlamıyla giriş yapmışken böyle bir kötü olmuş…
böyle demiyecem tabi :o)
her zaman denetlemek iyidir internet suçalrı da çığalmıştı zaten …
25 October 2007, 7:44 am
Bence internetteki suçlara karşı yasa çıkarılsın, bunu her zaman savunuyorum. Bence suç işleyenlerin sitesi hemen kapatılabilir bile. Ama haberden çıkarılan sonuca göre, internet sitesi ve blog hazırlamak için de izin alınması gerekiyor. Ne yani, sanki bir TV kanalı kuruyoruz da, RTÜK’ten izin alacağız. Bu mudur?! Böyle bir şeyin yapılmasına katiyyen karşıyım.
3 November 2007, 1:59 pm
internet özgürlükler diyarı iken ne hale geldi! Suç nedir? Elinizde var olanları paylaşmak mı? Pornografi mi? İçerigi coçukların izlememsi gereken görüntüler mi? Neyi kısıtlıyacaklarmış? O zaman sadece interneti degil tüm basın yayın organlarını da sınırlasınlar! Özgürlügün manası nerede kaldı? Bir kişi yada kurum hakkında hakaret içermedikce herhangi bir yazının yada herhangi bir blogun yada sitenin kısıtlanmasına kesinlikle karşıyım!
23 December 2007, 8:05 am
Sorun değil burası Türkiye, kanun çıksada uygulanması bi hayli zaman alır. O kanunun uygulandığını görmeyiz herhalde… :)
22 January 2008, 1:14 pm
Devamıda gelir bu ülkede normaldir…
13 May 2008, 1:37 pm
oldukca ilginç bir yazı. teşekkür ederim ilk defa böle bişi gördüm. siteye bi kaç gündür bakıyorum cok iyi konular var. gerçi burası türkiye hangi kanun tam anlamıyla uygulanıyor.
14 November 2008, 3:50 pm
isim acemiblogcu olunca ben de benim blog gibi bişey sandım sizden birşeyler öğrenmeye çalışıyorum adresimi ara sıra ziyaret edip önerilerinizi yazarsanız sevinirim hatta izlemeye alırsanız çok çok savinirim teşekkürler…
18 November 2008, 8:28 pm
Bencede kabul edilemez..
9 June 2009, 3:25 am
Bilgilendirme için teşekkürler. Bazı arkadaşlar yasanın uygulanmayacağnı düşünüyorlar ama bence yanılıyorlar. Kimse alınmasın ama artık bu ülkede yasalar önce çıkıyor tepki çekmesin diye belli bir süre uygulanmıyor ve buna ses çıkartan olunca da; Bu yasa 1 yıl önce mecliste kabul edilmiş bir yasadır, uygulanması zorunludur deniyor.
Örneğin şu anda okuyabildiğimiz yazı için bile Anasayı eleştirmek yüzünden yayınlama yasağı getirirlerse nasıl okuyabilirdik!
Hepinize saygılar.
16 November 2012, 11:38 am
bloglarla ilgili sürekli bir sıkıntı yaratılıyor, ne anlamı varsa samki
30 November 2015, 10:47 pm
Nedense insanlık namına bir şey olsa hemen yasaklanır anlamıyorum bu kanunları.